Must-haves i verktøykassa

Hvilke verktøy trenger du egentlig å ha hjemme hvis du går med oppussings­planer? Ole Vibakk Sveen hos Gausdal Landhandleri gir deg noen tips før du begynner å handle inn.

Få også med deg: «Les dette FØR du bygger ny garderobe»

Det er vel ingenting nordmenn er mer glade i enn å pusse opp hjemme, og det er ofte ikke grenser for pågangsmot og handlelyst når det kommer til fornying og oppgradering på hjemmefronten.

Ofte ender du imidlertid opp med verktøy og ekstrautstyr som er totalt ubrukelig til formålet, eller du kjøper billige redskaper av dårlig kvalitet som går raskt i stykker.

Ola Vibakk Seen

«Folk er forskjellige, og det er ikke alltid lett å vite hva du kan klare selv.»

OLE VIBAKK SVEEN
Selger hos Gausdal Landhandleri

Ikke bare kjekt å ha

Her er Oles tips til hva det er lurt å starte med når du skal bygge opp verktøykassa hjemme.

  • Batteridrill, med et sett av bits og bor
  • Hammer
  • Håndsag for tre og metall
  • En god kapp/gjærsag
  • Tommestokk
  • Vater
  • Dor
  • Stendersøker
  • Brekkjern
  • Et lite utvalg skruer og småspiker
Borskrutrekker

BORSKRUTREKKER

En børsteløs borskrutrekker fra Makita med 18V/5,0Ah batteri.
Se i butikk →

Makita borskrutrekker

Borskrutrekker fra Makita – Oles favorittverktøy!
FOTO: MAKITA

Hans beste råd er å gå til byggvarehuset, huke tak i en ekspeditør og forklare litt om prosjektet du skal i gang med.

– Hvis du for eksempel er ute etter en drill, må du tenke på bruksområde. Skal du skru konstruksjonsvirke bør du velge en drill som tåler store påkjenninger. Men hvis du bare skal henge opp hyller i en leilighet, trenger du ikke så kraftig verktøy og kan spare en del penger på å velge en enklere variant, sier Ole.

Ekspertens favoritter

Selv dersom du vet hva du skal ha, gjenstår det fremdeles mange spørsmål – som prisklasse og kvalitet. Vi spurte Ole om han har noen spesielle anbefalinger.

– Makita batteriverktøy er min favoritt. Det som er det fine med disse, er at du kan starte med å kjøpe en drill med batteri og lader. Hvis du senere behøver noe mer, kan du kjøpe «Z-modeller», det vil si maskiner uten batteri eller lader – siden du har dette fra før. Da er det enkelt når du kommer på at du behøver en pussemaskin, vinkelsliper eller en dab-radio.

Ifølge Ole er dette toppverktøy i proffklasse som du får til forbrukerpris.

– Dette er verktøy som funker godt – alltid! Verktøyet tåler en støyt, er raskt å lade opp, og det er god levetid på batteriene, sier han.

FOTO: BJERTNÆS SAG

Start med de enkle prosjektene

Ofte er vi vel optimistisk med hensyn til hva vi kan klare selv av oppussingsoppgaver, og ender opp med frustrasjon og en telefon til fagfolk.

Kappsag

Ei god kappsag er et må-ha-objekt for den oppussings­­glade!
FOTO: MAKITA

– Det enkleste du kan gjøre selv er legging av gulv, montering av vegg- og takplater, listing, maling og for eksempel bygging av en uteplatting. Og da trenger du hammer, spiker, tommestokk, dor, sag, drill, skruer, vater og eventuelt malingsutstyr, forklarer Ole.

Folk er veldig forskjellige, og det er ifølge Ole ikke så lett å vite hva de kan klare selv. Men han er tydelig på hva du bør overlate til andre.

– Alt av strøm skal kobles og legges opp av fagmann, og dette gjelder det som går på vann og avløp også. Jeg vil nok dessuten anbefale de fleste til å rådføre seg med en fagmann eller komme til byggvarehuset for råd om du skal gå på større prosjekter som utvendig takbytte eller bytte av kledning på huset, understreker han.


ILLUSTRASJONSFOTO: HYBRID IMAGES / GETTY IMAGES

Stendersøker

STENDERSØKER

Stendersøker fra Zircon med lydsignal og lysdiode som viser kantene av stenderen.
Se i butikk →

Pin It on Pinterest