På jakt etter nytt tregulv?

Hvilke tregulv finnes på markedet, og hvilket gulv passer best til ditt behov? Vi hjelper deg med valgene.

Les også: «Få en god start på oppussingen»

Gulvene bør fornyes, både fordi de er en del av det visuelle uttrykket og fordi det er mer miljøvennlig og sunt for inneklimaet. Gulvet er tatt inn som et bærende element for å skape spennende rom, og et riktig gulv er like viktig som vegger og møbler.

Stine Mari Forsberg

«Fordelen med tregulv er at de kan slipes ned, males over og endres mange ganger. »

STINE MARI FORSBERG
Selger hos Gausdal Landhandleri

– Vi ser at mange velger tregulv nå, og det blir valgt for at det skal vare lenge, sier Stine Mari Forsberg, som jobber hos Gausdal Landhandleri på Gjøvik og er vant til å rådgi kundene om de ulike mulighetene som finnes innenfor kategorien tregulv. Stine Mari understreker ar fordelen med denne typen gulv er at de kan slipes ned, males over og endres mange ganger.

Parkett i Eik

Tregulv er mykt, varmt og deilig å gå på.
FOTO: MOELVEN

Gulvet skal se eksklusivt ut – og gjerne også være det! Ekte tre, bred plank og håndverk-look er i vinden, og halvblanke flater erstattes av et mattere preg, gjerne helmatt. Nå ønsker vi det naturlige velkommen: Bort fra polerte overflater og frem med årringer og kvist. Folk velger også oftere mønster, og lysere eller mørkere gulv enn tidligere.

– Det går mye i hvit- og gråpigmenterte tregulv for tiden, og særlig de yngre er trendbevisste og vil ha nyheter. Generelt legger kundene gjerne penger i å få et ferdig behandlet gulv som de ikke må gjøre noe mer med etter at det er lagt på plass, forteller hun og fremhever hardvoksoljede Moelven-gulv som et populært produkt.

Hva er viktig for deg?

Første steg er å vurdere hva slags gulv du vil ha. Liker du lite eller mye kvist? Naturlig tre, eller mer grått, hvitt eller mørkere? Mønster, en- to- eller trestavsgulv? Tenk litt før du handler:

  • Lag et bilde av hele rommet, med prøver på veggfarger, tekstiler og interiør.
  • Ta med vareprøver hjem. Finn bilder av hele gulv.
  • Mange gulv ser like ut, men det kan være store forskjeller på kvalitet. Spør fagfolk!
  • Unngå heltre og parkett i entré, hall og andre rom med stor belastning.
  • Hvilke gulvbelegg finnes i de nærmeste rommene? Vil du ha en harmonisk overgang eller kontrast mellom rommene?
  • Husk at dersom du skal legge flytende gulv i tre (det vil si at det ikke festes til underlaget) bør du ha veggmontert inventar og unngå søyler eller bygningsdeler som står på gulvet.
  • Tre er et levende materiale, som trekker seg sammen og utvider seg i forhold til luftfuktigheten i rommet det befinner seg i. Ta høyde for dette. Sjekk om gulvet er egnet for gulvvarme.

– Folk bør dessuten tenke på hvor lenge de kommer til å ha gulvet liggende, hvor lettvint vedlikeholdet skal være, om de skal legge det selv, hvor følsomt det er mot skitt og om det er viktig at det føles lunt å gå på, påpeker Stine Mari.

Herregårdsgulv i børstet eik

HERREGÅRDSGULV I BØRSTET EIK

Lamellgulv i eik tilpasset undervarme, fra Moelven Wood.
Se i butikk →

Lamellplank

Lamellplank er blitt like populært som heltre de siste årene. Hovedforskjellen er at mens heltre består av et helt bord, er lamellplanken sammensatt av flere sjikt lagt oppå hverandre. Øverste sjiktet, det såkalte slitesjiktet, er treverket du ser og går på. Sjiktene under består også av treverk, men som regel av en annen sort enn slitesjiktet. Lamellplanken har, på grunn av oppbyggingen, en fordel i at den er mer stabil i forhold til fukt, og vil ikke i like stor grad sprekke opp mellom bordene.

Lamellplank i heltre tåler sliping, og fagfolk kan reparere de fleste typer skader. Det naturlige mønsteret er tiltalende, og det er behagelig å gå på. Med riktig underlag gir det god isolasjon både mot trinnlyd og akustisk lyd. Lamellplank er også enkelt å legge selv og lett å holde rent.

Ulempen med lamellplank er at det er følsomt for påvirkninger av for eksempel tunge gjenstander som dras bortover gulvet.

Ulike parketter

Kravet for at noe skal kunne kalles parkett er at elementene består av tre og at det er et slitesjikt på minimum 2,5 mm. Parkett fås i mange varianter, som en-, to- eller trestavs, og med ulike lasering av olje og lakk, børsting, sandblåsing og varmebehandling, som er med på å gi treslaget forskjellig utseende.

Stueparkett

Parkett er et naturlig materiale, og egner seg like godt i stua di som på soverommet ditt.
FOTO: KÄHRS

Oppbyggingen er lik: De består i sin helhet av tre, limt sammen av tre sjikt: et toppsjikt, et midt/tverrsjikt og et bunnsjikt. Enstavsbord er parkettbord som kun har ett bord i bredden, noe som gjør at parketten ser ut som et plankegulv. Trestavsbord er parkettbord som i toppsjiktet består av tre staver i bredden.

Vanligvis er enstavsgulv fint å bruke i større rom, mens trestavsgulv passer best i mindre rom. Mange av gulvene som du får i butikken er fargetilpasset, slik at gulvene kan brukes sammen. Da kan du velge et enstavsgulv for stuen og et trestavsgulv med samme farge for soverommene. Slik oppnår du et enhetlig utseende og en harmonisk stemning. – Generelt er enstavsparkett dyrere enn trestavs på grunn av råvarekostnader. Så det kan være penger å spare på å velge to ulike parkettyper. Men da er det selvsagt viktig at de ser bra ut sammen, og vi hjelper gjerne kundene våre med å velge gulv som passer estetisk sammen, sier Stine Mari.


ILLUSTRASJONSFOTO: KÄHRS

Parkett eik

PARKETT EIK 1-STAV

Ekte tre i flott plankemønster, fra Kährs.
Se i butikk →

Pin It on Pinterest