Velg rett ildsted

Drømmer du om peiskos i vinter? Vi hjelper deg med noen tips til hva du bør tenke på når du skal handle peis eller ovn.

Trend-ekspertene fremhever nøkkelord som lunt rede, varme farger, «slow living», ekte varer, skandinavisk, naturlig og koselig i 2017. Peisen som et sentralt element, passer perfekt i dette bildet.

Les også: «På jakt etter nytt tregulv»

– Ildsted er i dag like mye et møbel som en varmekilde, påpeker Siw Lillegård, selger hos Gausdal Landhandleri på Vinstra. Hun forteller at kundene velger alt fra søte, små ovner til store, mer plasskrevende ildsteder. – Det som går igjen, er ønsker om å se flammen.

Siw Lillegård

«Ovner av kleberstein holder på varmen i opptil 12 timer og er dessuten flotte møbler.»

SIW LILLEGÅRD
Selger hos Gausdal Landhandleri

Fordeler med ildsted

Peisen skaper rolig stemning, gir varme og er behagelig å se på. I dag velger vi gjerne peis og ovn med store glassflater, både når det gjelder innebygde peisinnsatser og frittstående peisovner. Vi ønsker å se «bålet», og kose oss med følelsen det gir. Og ildsteder har unektelig noen opplagte fordeler:

 

  • Vedovnen virker alltid, selv om strømmen går.
  • Vedfyring er som regel det rimeligste. Tørr ved av god kvalitet kan gi varmepris ned i 45 øre/kWh – gitt at du har en moderne, effektiv vedovn.
  • Mange i Norge har tilgang til gratis ved.
  • Moderne vedfyring er miljøvennlig, og gir mer varme tilbake per vedkubbe.
Peisovn Duo 1

PEISOVN

En stilfull og høyreist ovnsserie fra Nordpeis som tar minimalt med gulvplass.
Se i butikk →

Peis

Hold tøflene varme i vinter!
FOTO: NORSK KLEBER

Ulike ovnstyper

Begrepet vedovn og peisovn blir brukt om hverandre av produsentene, men det finnes ulike kategorier: klassiske kakkelovner, massive klebersteinsovner, plateovner og støpejernsovner. Ovner produsert med tyngre støpejern har lengre oppvarmingstid, men holder bedre på varmen.

Utvalget på markedet er bredt, og spesielt de nye vedovnene med buet glass og sideglass er populære. Disse fungerer godt i hjørnestuer i boliger og hytter, både fordi de er pene å se på og fordi de tar lite plass. Trend-elementer som marmor, dekor i eikepanel og spesialbetong er også viktig for kresne kunder.

– Det har skjedd mye de siste ti årene innen utvikling av ildsteder. Nå finnes det varianter med vinduer, farger og mange ulike fasonger – ja, til og med ildsteder som kan henges på veggen, sier Siw, som har merket en økt interesse for biopeiser blant kundene.

Vil du ha glass som kan heises opp, kommer du nærmere flammen, selv om virkningsgraden blir lavere når du fyrer på denne måten. Sjekk om ovnsmodellen som du har, kommer med luftspyling av glasset. Da holdes glasset rent for sotpartikler.

Små vedovner krever ikke fundament, men et ildsted som veier over 400 kg, må ha avstiving eller en plate under for å spre vekten utover gulvet.

Bytt ut din gamle ovn

Moderne, rentbrennende ovner har lavere utslipp og mer effektiv forbrenningen enn de gamle, siden bålet i disse tilføres frisk luft både nede og oppe.

Konveksjonsovn

Relativt lav temperatur på utsiden – varme som varer.
FOTO: JØTUL

– Ovner som er produsert etter 1998 oppfyller kravet om rentbrennende teknologi, sier Siw og fremhever at dette reduserer svevestøv og gir en mer effektiv varme. – Det betyr også mindre vedforbruk og der dermed besparende.

De nye såkalte konveksjonsovnene har også den fordelen at de har ventilerte sider. Den luften som trekkes opp mellom indre og ytre ovnsvegg, tar med seg mesteparten av varmen og gjør at yttersiden kan få en relativ lav temperatur. Da kan ovnen plasseres nærmere brennbare flater, og behøver ikke en kraftig brannvegg.

Det vil ofte være enklest å bytte en gammel ovn med en ny hvis den har samme høyde på røykrøret. Da kan du f. eks. bruke pipehullet som finnes fra før. Unngå ovner med rør som er større enn selve hullet i pipa, siden det kan gi dårlig trekk. Leverandør kan hjelpe deg med overgang, slik at det det nye røret tilpasses pipa.

Tenk før du handler

Mange foretrekker fremdeles de klassiske, litt rimeligere ovnene. Ifølge Siw er spesielt yngre kunder prisbevisste og ønsker rimelige ildsteder, som da gjerne betyr at de er produsert i metall. – Da blir de fort varme og kalde – de holder ikke på varmen, sier Siw, som gjerne råder folk til å satse på støpejern eller kleberstein, materialer som er kjent for å holde på varmen. – Kleber er ofte et populært produkt i vårt hyttedistrikt. Disse ovnene holder på varmen i opptil 12 timer og er dessuten flotte møbler, fremhever hun.

For å finne den beste løsningen kan det lønne seg å tegne en skisse av rommet med pipe, brannmur og møbelplassering. Ta gjerne også med bilder av rommet som ildstedet skal stå i til forhandleren. Ikke velg for stor ovn siden en overdimensjonert ovn vil overopphete rommet.

Det er også greit å vite noe om isolasjon i huset eller hytta, for å finne rett løsning. Pipas innvendige mål og totale høyde bør også tas med i vurderingen, siden dette er med på å bestemme peisens trekk og forbrenningsevne. Har du en gammel pipe, trenger den kanskje en oppgradering. En ny ovn kan fungere dårlig dersom for eksempel trekken ikke er god nok i pipa.

Siden peisen må godkjennes av en kvalifisert kontrollør, lønner det seg å velge en profesjonell aktør som både har godkjente fagfolk og er fortrolig med søknadsprosessen. I tillegg er det lurt å bruke fagfolk til montering. 


ILLUSTRASJONSFOTO: NORDPEIS og JØTUL

Vedovn F BP

VEDOVN

En mangeårig bestselger fra Jøtul, i tradisjonelt, klassisk design med ren forbrenning.
Se i butikk →

Pin It on Pinterest